UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dance-party's
Concerten
Circus
Beurzen
Attractieparken
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Hartmut Haenchen terug bij philharmonie Zuid-Nederland
Dirigent van het Jaar Hartmut Haenchen is terug bij de philharmonue Zuid-Nederland.
Dirigent van het Jaar Hartmut Haenchen is terug bij de philharmonue Zuid-Nederland.


Op vrijdag 26 januari in Muziekgebouw Eindhoven (20.15 uur) en op zaterdag 27 januari in Theater aan het Vrijthof te Maastricht (20.00 uur) dirigeert dirigent van het jaar Hartmut Haenchen een intrigerend programma met de Masquerade Ouverture van Carl Nielsen, Brahms Eerste Symfonie en het Tweede Celloconcert van Dmitri Sjostakovitsj.

Voor de solopartij van dit indringende celloconcert brengt de Duitse dirigent zijn landgenoot Jan Vogler mee, die internationaal geroemd wordt om zijn duizelingwekkende virtuositeit, een kwaliteit die goed van pas komt bij dit werk.

GROTE INDRUK

Begin 2016 stond Hartmut Haenchen, jarenlang dirigent van het Nederlands Philharmonisch orkest en De Nederlandse Opera, voor het eerst voor philharmonie zuidnederland. Hij maakte meteen grote indruk door het orkest op te stuwen in de werken van Richard Strauss. Haenchen laat orkest pieken kopte De Limburger. De samenwerking tussen orkest en dirigent beviel zo goed dat Haenchen dit seizoen al weer terugkeert.

DE TAAL VAN LEVEN IN ONVRIJHEID

Hartmut Haenchen, die zijn carrière in de voormalige DDR begon, kent de taal van Sjostakovitsj als geen ander. Net als deze Russische componist weet Haenchen hoe het is om te musiceren in een land waar de autoriteiten constant op je vingers kijken en waar het onmogelijk is om in volledige vrijheid te leven. En dan neemt hij ook een solist mee die een bijzondere band heeft met het werk van Sjostakovitsj. Ik heb het concert ooit uit mogen voeren onder leiding van Gennady Rozhdestvensky, verklaarde Jan Vogler al eens. Hij heeft Sjostakovitsj goed gekend, en dat voel je in zijn manier van benaderen van het werk. Hij heeft mij Sjostakovitsj echt doen begrijpen.

OPEN BOEK

Ook de taal van Brahms is voor Haenchen een open boek. De dirigent, die dit jaar door het Duitse blad Opernwelt werd uitgeroepen tot Dirigent van het jaar, weet niet alleen de volkse inborst van Brahms te treffen, maar ook zijn diepgewortelde melancholie. Met een philharmonie zuidnederland, dat zich volledig op zijn gemak voelt bij deze dirigent, kan het wel eens een van de verrassende hoogtepunten van het huidige concertseizoen worden.

Meer informatie op www.philharmoniezuidnederland.nl   Concerten