UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Circus
Campings
Beurzen
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Romeinse schranspartij met lezing in het Drents Archief
Romains de la décadence, Thomas Couture, 1847. Collectie: Musee dOrsay, Parijs.
Romains de la décadence, Thomas Couture, 1847. Collectie: Musee dOrsay, Parijs.


Waarom staan Romeinen bekend om hun copieuze eet- en drinkgelag? Iedereen die hier meer over wil weten is op donderdag 30 november van harte welkom bij het Drents Archief. Afdeling Assen van het Nederlands Klassiek Verbond (NKV) organiseert die dag in samenwerking met het Drents Archief een lezing over eetgewoontes in de Romeinse tijd. Wat was een Romeins banket? En nuttigden de Romeinen de gerechten als papegaai, flamingo en stierenballen werkelijk altijd liggend op een bank?

Historica en oudheidkundige Wendelijn van der Leest gaat tijdens de lezing in op deze vragen en geeft op kundige en humoristische wijze een inkijkje in het Romeinse verleden. Voor, tijdens en na de lezing is er een uitgebreide proeverij van diverse Italiaanse lekkernijen.

VREETFESTIJN IN HOGERE KRINGEN

Dineren is in iedere cultuur niet alleen lekker en gezellig, maar ook een belangrijke sociale gebeurtenis. Vooral tijdens de feestdagen pakken we extra uit. Dit was in de Romeinse tijd niet anders. Tijdens het Romeinse banket werd er gepronkt met stijl, smaak en rijkdom. Ook was de hoofdmaaltijd de cena - dé plek waar zaken werden gedaan, politieke banden werden gesmeed of juist reputaties werden gebroken.

DINER IN POMPEII

Aan de hand van het kookboek van Romeinse gastronoom Apicius, literatuur en archeologie neemt Wendelijn van der Leest de aanwezigen mee op reis: als uitsmijter staat een uitnodiging voor een diner in Pompeii te wachten!

PRAKTISCHE INFORMATIE

Het programma start om 19.00 uur, duurt tot 22.00 uur en is geschikt voor iedereen, jong en oud, die genteresseerd is in Romeinse geschiedenis.

Deelname aan het programma kost € 15 (scholieren en leden van het NKV betalen € 12,50). Vanwege het beperkte aantal zitplaatsen is opgave verplicht. Genteresseerden kunnen zich aanmelden via assen@nkv.nl. Na bevestiging van opgave bij het NKV volgt een instructie voor het betalen.

Meer informatie op www.drentsarchief.nl en www.nkv.nl   Dagtips