UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Open Tuinendag Utrecht biedt uniek kijkje in monumentenpanden
De tuin van Maliebaan 14 omvat buxussen en beelden.
De tuin van Maliebaan 14 omvat buxussen en beelden.


Op zaterdag 30 juni a.s. vindt de achtste Open Tuinendag Utrecht plaats. Zo'n vijftig particuliere tuinen en pandhoven in en rond de Utrechtse binnenstad, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen dan hun poorten voor het publiek.

Verscholen achter de muren en huizen in en rond de binnenstad liggen de Utrechtse stads- en binnentuinen. Het zijn groene oases van rust en vaak verrassende staaltjes tuinarchitectuur. De Open Tuinendag is een unieke gelegenheid om deze bijzondere plekken te bezoeken.

VERSCHILLEND

Ook in 2018 is een aantal nieuwe, nog niet eerder opengestelde tuinen opgenomen, waaronder vier tuinen achter de monumentale 19e-eeuwse panden Maliebaan 12 t/m 18. Bijzonder is dat deze tuinen in elkaar overlopen, maar toch zeer verschillend zijn. Zo is de tuin achter het Oranje Fonds (nr 18) een typische landschapstuin, compleet met glooiingen, maar is de tuin achter AEF (nr 16) juist strak ingericht rond een moderne, verdiept liggende kantoorruimte. Op het hek tussen deze twee panden is een gedicht van Ingmar Heytze te lezen. De tuinen achter het VSBfonds (nr 14) en achter Stichting Beheer SNS REAAL (nr 12) onderscheiden zich met buxushagen en beelden. Ook nieuw is Herenstraat 17; bijzonder in deze tuin is de middeleeuwse zinkput, die bij de tuinaanleg werd ontdekt.

VOLOP KEUZE

Voor de liefhebbers is er veel keuze: grote tuinen, kleine tuinen, hofjes, pandhoven van kerken en kloosters, sober aangelegde tuinen en tuinen met beelden en vijvers. Alle tuinen zijn uniek en bieden vaak een verrassende blik op de omringende bebouwing.

Het programma van de Open Tuinendag biedt volop mogelijkheden om een dag in de Utrechtse binnenstad door te brengen. De tuinen liggen op loopafstand van elkaar en een horecagelegenheid is nooit ver weg. In een aantal tuinen vinden muziekoptredens plaats of worden rondleidingen gegeven.

OPEN-TUINENDAGCONCERT

Na afloop van de Open Tuinendag wordt om 17.15 uur in de Regentenzaal van het Bartholomeus Gasthuis een concert aangeboden in samenwerking met het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht. Dit concert is voor passe-partouthouders gratis, maar reserveren is noodzakelijk via www.opentuinendagutrecht.nl

PRAKTISCHE INFORMATIE

De deelnemende tuinen zijn tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken op vertoon van een passe-partout. Dit programmaboekje bevat een beschrijving van de locaties en een plattegrond met looproutes. Een passe-partout kost € 12,50 per persoon en is vanaf verkrijgbaar bij de VVV-Utrecht. Vooraf bestellen is ook mogelijk via VVV-Utrecht, Domplein 9-10, tel. 0900-1288732 of via infovvv@utrechtmarketing.nl. Gezien de grote belangstelling wordt reserveren aanbevolen.

Meer informatie over het programma en de tuinen is te vinden op www.opentuinendagutrecht.nl. Volg ons ook op twitter @OpenTuinUtrecht en www.facebook/opentuinendagutrecht.nl
  Dagtips