UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Cinéma Magique: Eye op de Parade
Danse des Ouled-Nals, Danse du ventre, Danses Algeriennes (France, Onbekend, 1902, Pathé Frères).
Danse des Ouled-Nals, Danse du ventre, Danses Algeriennes (France, Onbekend, 1902, Pathé Frères).


Eye Filmmuseum keert deze zomer terug naar de plek waar de filmgeschiedenis begon. Cinéma Magique een tent op de Parade met projecties op acht grote schermen is een eerbetoon aan de begintijd van de cinema, toen kermisexploitanten rondtrokken met hun reisbioscoop. Bewegend beeld was rond 1910 al een kleurrijk wonder en verrassend gevarieerd.

Bezoekers konden zich vergapen aan reisfilms, exotische phantom rides, wetenschappelijke opnamen, sportverslagen en circusdramas. De handgekleurde, feeërieke sprookjes van filmpionier Georges Méliès en de animatiefilms van Émile Cohl zorgden voor verrukking en verbazing.

KRAAMKAMER

Kermis, vaudeville, variété: de wereld van vermaak is de kraamkamer van de filmvoorstelling. Met Cinéma Magique, een voor het Parademuseum ontwikkelde filmische installatie, blikt het filmmuseum terug op de begintijd van de cinema, meer dan honderd jaar terug. Filmpioniers experimenteerden toen met licht, kleur en spel en de kunst van het verhalen vertellen met bewegende beelden. Kermisexploitanten sprongen in op de nieuwe ontwikkelingen en organiseerden filmvoorstellingen in luxueuze tenten, de reizende bioscoop die van kermis naar kermis trok.

RONDREIZEND FESTIVAL

Rondreizend theaterfestival de Parade trekt deze zomer voor de 28e keer langs de grootste steden van Nederland. De tournee start vrijdag 29 juni in het Museumpark in Rotterdam om vervolgens verder te reizen naar Den Haag, Utrecht en Amsterdam. In totaal spelen er 80 verschillende theater-, dans- en muziekvoorstellingen voor groot en klein.

Rotterdam, Museumpark 29 juni t/m 8 juli

Den Haag, Westbroekpark 13 juli t/m 22 juli

Utrecht, Moreelsepark 27 juli t/m 12 augustus

Amsterdam, Martin Luther Kingpark 17 augustus t/m 2 september


ACHT SCHERMEN

Om het publiek binnen te voeren in de begintijd van de film heeft Eye een filmische installatie ontwikkeld met vroege films en filmfragmenten uit de eigen collectie. Het filmmuseum beschikt over een internationaal geroemde verzameling stille films; hierin bevinden zich onder meer reisjournaals, documentaires, avonturenfilms, komedies en feeërieken: met de hand ingekleurde, korte fantastische films.

Op acht schermen verschijnen beelden die de bezoeker uitnodigen de droomwereld van de vroege film binnen te stappen. De loops tonen animatiefilms, opnames van sportwedstrijden, vaudevilleacts, phantom rides (opnamen geschoten vanuit de bewegende auto of trein) en ook filmpjes met wetenschappelijke beelden (kijken door de microscoop).

FEEËRIEKE BEELDEN, ZOMERSE MUZIEK

Net als in de begindagen van de cinema zal de bezoeker zich verbazen over de magie en schoonheid van film; verre streken verschijnen op doek, de wereld komt in beweging en de speelfilm met fatale vrouwen, divas en schelmen gaat op zoek naar een eigen taal.

Stille films werden altijd vertoond met (live) muziek. Die traditie zet zich voort in Cinéma Magique: in de installatie is een score te horen van Nino Rota, de vaste componist van Federico Fellini.

Meer informatie op www.eyefilm.nl   Evenementen