UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Single-party's
Museum & Galerie
Vakanties
Fietsvakantie
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Circus
Campings
Beurzen
Beauty & Sauna
Attractieparken
Bioscopen
Hotels
Kerstactiviteiten
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
 
Expositie Creating Other Futures in Melkweg Expo
Werk van digitaal kunstenaar Jacque Njeri uit Kenia.
Werk van digitaal kunstenaar Jacque Njeri uit Kenia.


Vanaf zondag 14 januari vindt in Melkweg Expo de expositie Creating Other Futures plaats. Vijf beeldend kunstenaars uit Palestina, Mexico, Singapore, Kenia en Nederland hebben speciaal voor deze expositie een nieuwe installatie gemaakt. De kunstenaars laten hun verbeelding de vrije loop en schetsen alternatieven voor de huidige realiteit en toekomst.

De bijzondere expositie is t/m 11 februari gratis te bezoeken en maakt deel uit van het multidisciplinair festival Other Futures, dat van 2 t/m 4 februari plaatsvindt in Melkweg en Sugarfactory in Amsterdam.

ONBEKEND WERK

Other Futures is het eerste niet-westerse sciencefictionfestival ter wereld met een zeer divers programma met onder meer anime & manga, muziek, multimedia, performances, film, theorie én een expositie in Melkweg Expo getiteld Creating Other Futures. Tijdens de eerste editie van Other Futures komen denkbeelden en werk van niet-westerse makers en denkers over de toekomst aan bod: een verkenning van inspirerend, geestig en in het westen tot nu toe onbekend werk.

VIJF KUNSTENAARS

Speciaal voor Melkweg Expo heeft Other Futures vijf kunstenaars uitgenodigd die een inspirerend beeld van de toekomst creëren. De kunstenaars hebben volledig nieuw werk gecreëerd of een nieuwe installatie op basis van bestaand werk gemaakt:

De ARCHEOLOOG VAN DE TOEKOMST

Palestijnse kunstenaar Larissa Sansour maakte in 2016 de korte film In the Future They Ate From The Finest Porcelain in samenwerking met de Deen Sren Lind, en werkt als een archeoloog van de toekomst. Een ondergrondse verzetsgroep begraaft porselein om toekomstige landclaims te kunnen bevechten met het archeologische bewijs van een verdwenen beschaving.

TIJDREIZEN

Ook digitaal kunstenaar Jacque Njeri uit Kenia herschrijft geschiedenis door de esthetiek van haar eigen nomadische Masai-volk te vermengen met tijdreizen en het leven op andere planeten in haar collagereeks MaaSci. Masai zijn traditioneel veehoeders die vaak de grens tussen Tanzania en Kenia overschrijden. Njeri neemt ze nog een stuk verder mee, naar de ruimte!

SPACE OPERAS

Ming Wong uit Singapore toont een fase van zijn onderzoek voor zijn toekomstige space-opera's op een verzameling schermen met een mengelmoes van sciencefiction plots, nieuwsberichten en verhaallijnen. Hoe onwaarschijnlijk het ook mag klinken, Wong ziet een heldere relatie tussen Chinese sciencefiction en de 20ste-eeuwse Cantonese opera.

De Nederlandse kunstenares AiRich uit Nederland gunt bezoekers een glimp van Planet AiRich met haar bijzondere burgers: hybride wezens die half god, half superheld zijn. Op een lichtvoetige manier schept AiRich een nieuwe werkelijkheid waarin plaats is voor een ander schoonheidsideaal.

POPCORN EN HOLLYWOODFILMS

Tenslotte droomt schrijver en mediakunstenaar Fran Ilich uit Mexico niet alleen van een radicale verbeelding die een andere wereld mogelijk maakt, hij maakt de droom waar. In Melkweg Expo opent Ilich een projectieruimte annex beursstand waar hij zelf aan bezoekers de innige relatie tussen de productie van popcorn en Hollywoodfilms toont, terwijl de bezoeker geniet van een kopje koffie gemaakt met de bonen van Zapatista landbouwers.

NIET-WESTERSE CULTUREN

Other Futures is een digitaal en fysiek platform waar het publiek en toekomstdenkers uit alle delen van de wereld met elkaar in contact komen. De eerste editie focust op makers en denkers uit niet-westerse culturen. Op den duur wordt het platform geopend voor iedereen die inspirerende toekomsten verbeeldt of bouwt. Het platform Other Futures bestaat uit een driedaags multidisciplinair festival (2-4 februari 2018), de tentoonstelling Creating Other Futures (14 januari t/m 11 februari 2018), het storytellers event Other Futures Academy:New Narratives for Climate Action (1 februari 2018) en een online platform.

MELKWEG EXPO

Melkweg Expo is een open platform en expositieruimte voor tentoonstellingen van innovatieve en eigentijdse fotografie van opkomend talent. Melkweg Expo is een laagdrempelig podium waar veelal jonge mensen op ongedwongen manier met kunst en cultuur in aanraking komen en de enige fotografieplek die standaard tot 21:00 uur open is voor passanten en voor de Melkweg concertbezoekers zelfs tot diep in de nacht. Door een divers programma, de actualiteit van de onderwerpen, de keuze van de fotografen en grote mate van afwisseling weet Melkweg Expo de aandacht van publiek en media vast te houden.

Meer informatie: www.otherfutures.nl   Evenementen