UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
State of Fashion 2018 richt zich op duurzame toekomst


Van 1 juni tot en met 22 juli 2018 vindt in De Melkfabriek in Arnhem het vierjaarlijkse mode-event

Stater of Fashion plaats. Het is het eerste internationale mode-event dat zich volledig richt op een duurzamer en eerlijker modesysteem. Grote modehuizen en commerciële krachtpatsers als Vetements, G-Star RAW, H&M en Zegna staan geprogrammeerd naast innovatieve startups en visionaire designers zoals Bruno Pieters, Osklen en Iris van Herpen.


State of Fashion 2018 is in de kern een tentoonstelling, samengesteld door curator José Teunissen. Met het centrale thema searching for the new luxury onderzoekt zij samen met ontwerpers en pioniers hoe we verbeeldings-, verleidings- en innovatiekracht in kunnen inzetten om de mode-industrie duurzamer en inclusiever te maken. In de tentoonstelling,
vormgegeven door ontwerpbureau Space & Matter, toont Teunissen een vijftigtal projecten die nieuwe definities van luxe verkennen.

VERANDERING NODIG

Want verandering is nodig. De mode- en textielindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie ter wereld. Het huidige systeem van luxe modemerken, fast fashion ketens en snelle opeenvolgingen van collecties is daar debet aan. De Rana Plaza-ramp in Bangladesh gaf de wereld in 2013 een helder en gruwelijk beeld van de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in de mode-industrie, en nog steeds lezen we dagelijks berichten over misstanden in mode-industrie.

Tegelijkertijd komen designers, de industrie, NGO's, de overheid en wetenschap met talloze onverwachte innovaties die het modesysteem fundamenteel kunnen veranderen. Teunissen stelt dat, om een brede verandering in gang te zetten, samenwerking tussen deze partijen een voorwaarde is. In de tentoonstelling brengt zij een controversiële mix van partijen samen: revolutionairen als Vetements, Fashion Revolution en Apparatus 22 presenteren zich naast commerciële krachtpatsers als G-Star RAW, H&M en Zegna. Innovatoren als Bruno Pieters, Osklen en Iris van Herpen gaan een relatie aan met nieuwe makers als Orange Fiber, Self-Assembly, Pauline van Dongen, Rafael Kouto en 11.11 / eleven eleven. In
samenwerking met ArtEZ University of the Arts en Wageningen University & Research worden uitkomsten uit onderzoek op het gebied van mode en textiel getoond in een Living Lab, dat de grenzen tussen mode en andere disciplines opzoekt.

De Melkfabriek, ooit de eerste locatie van de Arnhem Modebiënnale, de voorganger van State of Fashion, vormt het decor voor de tentoonstelling. De ruwheid van dit voormalige fabriekspand blijft intact en zichtbaar: hergebruik past bij de duurzame agenda van State of Fashion.

Uitgebreide programmering

Het gesprek over de toekomst van mode vindt ook plaats in een uitgebreid programma van activiteiten, dat start met het internationale Fashion Colloquium. Deze tweedaagse conferentie op 31 mei wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met ArtEZ University of the Arts. Het Fashion Colloquium is een jaarlijks initiatief van IFM, Parsons, LCF en Domus, en strijkt ter gelegenheid van State of Fashion 2018 neer in Arnhem. Naast ontwerpers, bedrijven, academici, NGOs, beleidsmakers en studenten zijn ruim honderd change-agents van Europese modebedrijven op uitnodiging van Control Union en Textile Exchange aanwezig, om deel te nemen.

Het vierjaarlijkse mode-event State of Fashion richt zich op een duurzame toekomst. Als internationaal en interdisciplinair platform voor ideeën, experiment, onderzoek en samenwerking verenigt State of Fashion ontwerpers, bedrijven en opleidingen in mode en textiel, met de gedeelde ambitie hun industrie toekomstgerichter, eerlijker, milieuvriendelijker en meer humaan te maken.

State of Fashion wordt georganiseerd door Stichting Sonsbeek & State of Fashion.

Meer informatie op https://stateoffashion.org/nl   Evenementen