UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Wereldkampioenschap Zandsculpturen op het Haagse Lange Voorhout


Vanaf maandag 4 juni creëren topartiesten uit onder meer Japan, Mexico, Rusland en de Verenigde Staten de fraaiste kunstwerken bij het Wereldkampioenschap Zandsculpturen op het Haagse Lange Voorhout. Woensdag 13 juni maakt de vakjury de wereldkampioen bekend, waarna de zandsculpturen nog tot en met 19 augustus gratis en s avonds spectaculair verlicht te bewonderen zijn.

Het is voor het eerst dat het driejaarlijkse WK Zandsculpturen in Nederland plaatsheeft. Dit internationale topevenement is onderdeel van Feest aan Zee, het succesvolle themajaar waarmee Den Haag tweehonderd jaar badcultuur viert. In totaal worden bij het wereldkampioenschap negen zandsculpturen gecreëerd, waarvan er acht deel uitmaken van de officiële wedstrijd. Nederland is als gastland uitgesloten van de wedstrijd, maar creëert buiten mededinging een speciaal aan Scheveningen opgedragen sculptuur, dat wordt gemaakt door Maxim Gazendam, in 2015 uitgeroepen tot Nederlands en Europees kampioen Zandsculptuur.

THEMA 200 JAAR ZEE EN ZAND

De acht landen die aan de officiële wedstrijd deelnemen zijn Groot-Brittannië, Ierland, Japan, Mexico, Rusland, Singapore, Tsjechië en de Verenigde Staten. Topartiesten uit deze landen creëren elk een sculptuur van 40.000 kilo speciaal zand. Het thema is 200 jaar zee, zand en De zandkunstenaars vertalen dit thema in een breed palet van ontwerpen, die uiteindelijk een tentoonstelling van bijzondere zandkunst zal opleveren. De artiesten laten zich inspireren door onder meer Van Gogh, Dali, Picasso, Nederlandse tolerantie en nieuwe dimensies in kunst en wetenschap.

EXTRA DIMENSIE

Van maandag 4 t/m dinsdag 12 juni kunnen bezoekers de artiesten van 9.00 tot 18.00 uur van dichtbij aan het werk zien en volgen hoe de zandsculpturen stap voor stap tot stand komen. Een creatief proces dat net zo interessant en spannend is als het eindresultaat. Om het bezoek in de avonduren nog specialer te maken, lichten professionele kunstenaars de sculpturen op een artistieke manier uit. Dit geeft de kunstwerken in het donker extra dimensies.

VAKJURY

Op woensdag 13 juni beoordeelt de vakjury, die bestaat uit professionals uit de wereld van kunst en musea, de acht zandsculpturen. Om 15.00 uur maakt juryvoorzitter Maya Meijer de nieuwe wereldkampioen bekend. Aansluitend verricht de Haagse burgemeester Pauline Krikke de officiële opening van de tentoonstelling, die tot en met 19 augustus gratis toegankelijk is. Maandag 20 augustus worden de sculpturen verwijderd. Het speciale zand wordt hergebruikt in de bouw.

ORGANISATIE

Het WK Zandsculpturen wordt georganiseerd door de World Sand Sculpting Academy (WSSA) en de Stichting Zandkunst Nederland. Directeur van de WSSA is Marcel Elsjan of Wipper, de oprichter van de Zandacademie. Sinds 1991 organiseert deze academie grootschalige zandsculptuurevenementen in binnen- en buitenland. Het is de grootste organisatie ter wereld op het gebied van zandsculptuur en internationaal kenniscentrum op dit vlak.

Meer informatie op www.denhaag.com/nl/feestaanzee   Evenementen