UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Beurzen
Attractieparken
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Meivakantie vol familiepret in het Zuiderzeemuseum
Kinderen kunnen klederdracht van vroeger aantrekken. Foto Frank Bedijs
Kinderen kunnen klederdracht van vroeger aantrekken. Foto Frank Bedijs


Tijdens de meivakantie is er van alles te doen in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Wandel door de geschiedenis en proef het vers van vroeger. Ontdek wat allemaal eetbaar is uit de zee en van het land. Kinderen kunnen actief aan de slag en doen een leuke puzzeltocht met groene beloning. In de proviandkast spelen ze het Sippelsopspel en kleuren ze aan een kleurplaat zo groot als een tafel!

Natuurlijk kan het verkleden in klederdracht, het spelen van Oudhollandse spelletjes en het volgen van verschillende knutselactiviteiten niet ontbreken. Zo maken kinderen (tegen een vergoeding) een zeepje, zaadbommetje of klompbootje en schilderen ze erop los. Kortom, een dagje uit met het hele gezin is zo gevuld!

MUSEUMVEERBOOT

Het Zuiderzeemuseum biedt allerlei pretactiviteiten voor het hele gezin. De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig authentieke huizen, gebouwen en werkplaatsen, zoals een kerk, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met Urker bewoners. Eet een hapje mee met een huishouden uit 1920, proef een vers gerookt visje bij de rokerij en volg een aardrijkskunde- of schrijfles van vroeger.

VERS VAN VROEGER

Dit seizoen ontdekken bezoekers tijdens hun verkenningstocht door het buitenmuseum wat er allemaal eetbaar is uit de zee en van het land. Ze leren hoe deze producten werden geteeld of gevangen, en daarna bewaard. Eten wil je natuurlijk ook zelf ervaren en dus proef je sprot bij de visrokerij, ontdek je oude fruitsoorten in de boomgaard en geniet je van een ouderwets ulevelletje. Want zo smaakt Vers van vroeger! En de jonge bezoekers? Die doen een leuke puzzeltocht met beloning. Gedurende het buitenseizoen van het buitenmuseum vinden er verder thema-evenementen plaats, zoals Kom in de kas, het Zuiderzeeambachten weekend en de Oogstweekenden.

GESCHIEDENIS

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

Meer informatie op www.zuiderzeemuseum.nl   Museum & Galerie