UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Beurzen
Attractieparken
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Markante burgemeesters van Barneveld belicht in Museum Nairac
Nairac en Van Nagell waren beiden ruim 40 jaar lang burgemeester in Barneveld.
Nairac en Van Nagell waren beiden ruim 40 jaar lang burgemeester in Barneveld.

Van 16 maart tot en met 16 juni presenteert Museum Nairac in Barneveld een tentoonstelling over twee bijzondere Barneveldse burgemeesters.
Carel August Nairac en Anne Willem Jacob Joost van Nagell waren beiden ruim 40 jaar lang burgemeester in Barneveld. Beiden hebben veel betekend voor de gemeente.

Denk bijvoorbeeld aan de plaatsing van de zogenoemde Nortonpompen onder leiding van burgemeester Nairac, waardoor er schoon drinkwater beschikbaar kwam voor de inwoners. Of aan de aanleg van de spoorlijn Ede-Nijkerk, oftewel de Kippenlijn, waar burgemeester Van Nagell een belangrijke bijdrage aan leverde.

Burgemeester Nairac bekleedde dit ambt van 1841 tot 1883 en burgemeester Van Nagell van 1883 tot 1925.

KIJKJE IN DE KEUKEN

De tentoonstelling vertelt uitgebreid over deze twee heren aan de hand van vele foto's, voorwerpen en archiefstukken. Deze archiefstukken verdienen het daglicht, maar zien dit zelden vanwege de kwetsbaarheid van de stukken. Een vruchtbare samenwerking tussen Museum Nairac en Gemeentearchief Barneveld maakt het in deze tentoonstelling mogelijk een kijkje te nemen in de keuken van de geschiedenis van Barneveld en haar bijzondere burgemeesters.

GESCHIEDENIS

Burgemeester Nairac was een groot liefhebber van geschiedenis en zijn collectie archeologische en historische voorwerpen vormde de basis van wat nu Museum Nairac is. Burgemeester Van Nagell was bekend als de bewoner van het alom bekende huis De Schaffelaar en als eigenaar van een wel zeer markante snor. Maar er valt zoveel meer te vertellen over deze twee heren. Dat wordt in de tentoonstelling gedaan aan de hand van vele foto's, voorwerpen en archiefstukken.

100 PORTRETTEN

Onderdeel van de tentoonstelling is het unieke kunstwerk '100 keer Nairac en Van Nagell', dat is samengesteld uit 100 portretten, gemaakt door basisschoolkinderen uit de gemeente Barneveld.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag van 11.00 uur 17.00 uur, op zaterdag van 13.00-17.00 uur.

Adres: Brouwerstraat 1, 3771 HA Barneveld.

Meer informatie op www.nairac.nl   Museum & Galerie