UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Kunstenaarscollectief Gelatin in Museum Boijmans Van Beuningen
Het Weense kunstenaarscollectief Gelatin.
Het Weense kunstenaarscollectief Gelatin.


Van zaterdag 19 mei tot en met 12 augustus 2018, neemt het rebelse Weense kunstenaarscollectief Gelatin de grote Bodonzalen van Museum Boijmans Van Beuningen over. Het werk van Tobias Urban, Wolfgang Gantner, Florian Reither en Ali Jank was niet eerder in Nederland te zien. De vier Oostenrijkers maken performances en installaties die bol staan van humor, provocatie en absurditeit. Voor het Rotterdamse museum maakt Gelatin een uniek performance-kunstwerk, waaraan museumbezoekers actief kunnen deelnemen.

Gelatin creëert sensationele situaties, waarin mensen een interactie met elkaar aangaan. Met hun optredens en installaties doorbreken de kunstenaars op een radicale manier de dagelijkse routine. Een menselijke verjaardagstaart, een 55 meter lang pluchen speelgoedkonijn in de bergen van Italië of een lift waarin techniek vervangen is door menskracht; het kunstenaarscollectief geeft een humoristische kijk op het leven en zet de wereld op zn kop, tegen het ongemakkelijke aan. De stunts van Gelatin zijn speels, provocatief en grotesk en slaan een brug tussen de dagelijkse werkelijkheid en het absurde.

ACTIEF MEEDOEN ALS PUBLIEK

Humor en een aanstekelijk enthousiasme voeren de boventoon in het werk van Gelatin. Maar bovenal gaat het om het doen; om de activiteit, de verrassing en de beleving. Gelatin nodigt het publiek dan ook uit om niet alleen toeschouwer, maar ook actieve deelnemer in het verhaal te zijn. Het beoogde kunstwerk ontstaat feitelijk pas, wanneer het publiek actief gaat deelnemen. Dat meedoen levert bezoekers een gezamenlijke ervaring op, met een heel direct, komisch, bijna surreëel karakter. Ook in Museum Boijmans Van Beuningen kunnen bezoekers deelnemen aan een unieke Gelatineske co-creatie.

HET WEENSE AKTIONISME

De tegendraadse performances van Gelatin hebben een duidelijke basis in de culturele traditie van Oostenrijk. Meer dan schilder- of beeldhouwkunst speelden performing arts als toneel, dans en muziek een grote rol in de Oostenrijkse cultuurgeschiedenis. Het werk van Gelatin wordt vaak verbonden met het Weense Aktionisme, een avantgarde stroming die vooral populair was tussen de vroege jaren zestig en de vroege jaren zeventig met kunstenaars als Otto Muehl, Hermann Nitsch en Günter Brus. Kenmerkend voor het Weense Aktionisme waren radicale openbare performances met als centrale themas: improvisatie, de centrale rol van het eigen lichaam en het doorbreken van taboes. Gelatin zet deze aanpak voort, op een volledig eigen en ontregelende manier.

ALS EEN STUK ZEEP

De kunstenaars van Gelatin zoeken in hun werk graag de cross over tussen schilderkunst, beeldhouwkunst en rockmuziek, tussen architectuur en sport, tussen performance en fashion, tussen evenement en discussie. Gelatin is moeilijk te categoriseren. Conservator Francesco Stocchi van Museum Boijmans Van Beuningen vertelt: "Het collectief is als een stuk zeep: telkens als je denkt dat je het vast hebt, glipt het weer een andere kant op, maar het wezen verandert niet." Exemplarisch voor deze transformerende vorm, is de constant wisselende schrijfwijze van hun naam: Gelatin, maar ook gelitin of Gelitin, net wat voor het viertal op dat moment passend voelt, maar in de kern gelijk.

OVER MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNINGEN

Bosch, Rembrandt, Van Gogh, Dal en Dutch Design; een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen is een reis door de geschiedenis van de kunst. Nederlandse en internationale topstukken geven een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Kunstwerken van o.a. Monet, Mondriaan en Magritte tonen het ontstaan van het impressionisme en modernisme.
Het museum bezit een van de grootste collecties surrealisten ter wereld en een bijzondere Engelse en Amerikaanse popart-verzameling met werken van o.a. Tilson, Warhol en Oldenburg. Bovendien is het museum dé plek voor vormgeving en design; van middeleeuwse kannen en glas uit de Gouden Eeuw, tot meubels van Rietveld en hedendaags Dutch Design. Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum in het hart van Rotterdam. De komende jaren zal het museum niet alleen zijn collectie en tentoonstellingen tonen aan zijn bezoekers, maar ook bouwen aan een toekomstbestendig museumgebouw én het eerste voor publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Toegangsprijs: 17,50 euro, jongeren t/m 18 jaar gratis toegang

Adres: Museumpark 18-20 in Rotterdam

Meer informatie op www.boijmans.nl   Museum & Galerie