UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Carré en Rijksmuseum hand in hand bij theaterspektakel Het Pauperparadijs
De cast van Het Pauperparadijs.
De cast van Het Pauperparadijs.


Naar aanleiding van het theaterspektakel Het Pauperparadijs, deze zomer exclusief te zien in Koninklijk Theater Carré, geeft de auteur van de gelijknamige bestseller, Suzanna Jansen, samen met de rondleiders van het Rijksmuseum, iedere week twee rondleidingen over de achtergrond van de voorstelling. Een van de hoogtepunten van de rondleiding is het portret van Johannes van den Bosch (Cornelis Kruseman, 1829). Van den Bosch is de idealist die 200 jaar geleden de Maatschappij van Weldadigheid oprichtte.

Generaal Johannes van den Bosch, op toneel vertolkt door acteur Dragan Bakema, speelt een belangrijke rol in Het Pauperparadijs. In een poging de armoede uit te roeien stuurde hij 200 jaar geleden de armen uit onder meer Amsterdam naar de koloniën in Drenthe, waar zij met tucht en discipline een heropvoeding kregen.

NOG ALTIJD ACTUEEL

Suzanna Jansen: Mijn familie heeft, net als de familie van 1 miljoen andere Nederlanders, jarenlang in de koloniën gezeten. Het Pauperparadijs is hun geschiedenis. Ik vind het belangrijk dat we dit verhaal blijven vertellen, want het is nog altijd actueel. Prachtig dat ik dit nu ook kan doen aan de hand van objecten uit het Rijksmuseum. Ik probeer me voor te stellen wat mijn voorouders daarvan zouden denken.

GESCHIEDENIS VAN TWEE PAUPERS

Van 4 juli tot en met 5 augustus is het verhaal van de Amsterdamse paupers, die begin 19de eeuw naar de armengestichten in Drenthe werden gestuurd, te zien op de plaats waar hun reis destijds is gestart: in het hart van Amsterdam.

De voorstelling in de regie van Tom de Ket volgt de geschiedenis van twee paupers: Teunis en Cato. Teunis, een jonge Amsterdamse wees, wordt gedeporteerd naar het armengesticht. Daar wordt hij verliefd op bewakersdochter Cato. Hun verboden liefde ontmoet zo veel tegenwerking, dat ze uiteindelijk proberen te vluchten. Met onder anderen Dragan Bakema, Kees Boot, en Rosa da Silva.

RONDLEIDINGEN IN HET RIJKSMUSEUM

Van 10 juli t/m 3 augustus 2018, elke dinsdag en vrijdag, van15-16 uur. (behalve 27 juli)

€ 5 p.p. (excl. toegang museum)

Boeken via rijksmuseum.nl

Via de website van Koninklijk Theater Carré is ook een combinatieticket voor de voorstelling en toegang/rondleiding in Rijksmuseum te koop.

Meer informatie op www.hetpauperparadijs.nl   Theaters