UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Single-party's
Museum & Galerie
Vakanties
Fietsvakantie
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Circus
Campings
Beurzen
Beauty & Sauna
Attractieparken
Bioscopen
Hotels
Kerstactiviteiten
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
 
Kunstmaand Ameland heeft als thema Tweede Natuur
Kunstwerk van Clemens Briels, genaamd Les Dances Nicoise.
Kunstwerk van Clemens Briels, genaamd Les Dances Nicoise.

Waddeneiland Ameland staat van 1 t/m 30 november volledig in het teken van kunst. Een cultureel hoogtepunt met een eiland-brede expositie, waarbij de zee de grenzen aangeeft. Meer dan honderd kunstenaars uit binnen- en buitenland tonen individueel of in groepsverband hun talenten op tientallen bijzondere locaties op het eiland. Het thema van 2017 is Kunst als Tweede Natuur.

Velen van hen laten zich inspireren door de natuur, gebruiken natuurlijke materialen of geven op een andere manier uitdrukking aan het thema Tweede Natuur. Disciplines variëren van schilderkunst, fotografie, beelden en keramiek tot glas. Ook zijn er meerdere kunstprojecten.

BEKENDE ARTIESTEN

Behalve aan kunst, biedt Kunstmaand Ameland podium aan verschillende bekende artiesten als schrijver Hans Dorrestijn en de zangeressen Janne Schra, Elske DeWall en Iris Kroes. Daarnaast slaan het Noordelijk Film Festival en Kunstmaand Ameland opnieuw de handen ineen, met als resultaat een uitgebreid programma met Scandinavische films.

OOSTZEE

Vroeger voeren de Amelanders naar de Oostzee voor handel, nu brengt de festivalorganisatie kunst uit deze regio naar Ameland: The Nordic Art Connection. Voor deze focus zijn dit jaar kunstenaars uit het Zweedse Göteborg en van het Deense eiland Bornholm over de vloer bij Kunstmaand Ameland. Tevens komen deelnemende kunstenaars uit Nederland, Duitsland en Noorwegen.

KUNSTROUTE

Net als andere jaren biedt Kunstmaand Ameland bijzondere openlucht kunstprojecten. De Zweedse Felicia Björklund bouwt een installatie op de Brink in Ballum, Peer Holthuizen doet dit bij strandpaviljoen t Strandhuys en Dick Visser naast de visvijvers bij Buren. Een groep Scandinavische land art kunstenaars verzorgt bovendien een kunstroute in het natuurgebied de Kooiduinen.

GREEP UIT HET AANBOD

Kunstmaand Ameland heeft dit jaar een beeld van de Brabantse kunstenaar Clemens Briels gekozen als uithangbord. Zijn kleurrijke werk, dat uit beelden en schilderijen bestaat, is op verschillende plekken op het eiland te zien, onder meer op de rotondes. Kunstenaar Jan Enno de Jong maakt van de toren in Nes een bijzonder baken, het pas verbouwde Klein Vaarwater biedt veel nieuwe expositiemogelijkheden en speciaal vanwege het 275-jarig bestaan van het Zweedse Kosta Boda, wordt in de Rentmeester te Nes bijzondere glaskunst getoond van de drie topontwerpers Lena Bergström, Bertil Vallien en Goran Wärff. Naast de beeldende kunst kunnen bezoekers ook weer genieten van concerten, poëzie, films, lezingen, workshops en rondleidingen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Meer informatie over het (rand)programma, kaartverkoop, route en kunstenaars is te vinden op www.kunstmaandameland.com.   Evenementen