UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Museum & Galerie
Vakanties
Fietsvakantie
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Concerten
Campings
Attractieparken
LINKS
 
Zomerse gezinsactiviteiten in het Zuiderzeemuseum
Kinderen mogen zich verkleden in Volendammer of Edammer klederdracht. Foto Frank Bedijs
Kinderen mogen zich verkleden in Volendammer of Edammer klederdracht. Foto Frank Bedijs


De zomervakantie staat bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen compleet in het teken van plezier voor het hele gezin. Geniet op warme dagen van de pret die waterdoepark Waterwerken te bieden heeft en laat de kinderen zich verkleden in Volendammer of Marker dracht.
Bekijk de verschillende ambachtsdemonstraties en ga aan de slag in het doe-het-zelf paviljoen. Sla een (spring)touw en ontmoet de bewoners van het buitenmuseum. Eet een hapje mee met een huishouden uit 1920 of proef een vers gerookt visje bij de rokerij. Doe mee met aardrijkskunde- en schrijflessen en maak een klompbootje. Kortom een dag is zo gevuld!

WATERWERKEN

Waterwerken bestaat uit echte eilanden in het water en een plein met een speeleiland. Het bevindt zich tegenover de kalkovens. Kleintjes kunnen hier met hengels waterdieren uit de zee vissen. De andere drie voormalige Zuiderzee-eilanden Urk, Wieringen en Pampus kun je met een roeibootje bereiken. Tussen het plein en het water ligt een 50 meter lange watergoot. Met verschillende stroomprofielen regel je hier de beweging en stroming van het water. Zo kun je zelf de kracht van water voelen!

DOE-HET-ZELF PAVILJOEN

In het doe-het-zelf paviljoen in het buitenmuseum gaan jong en oud zelf aan de slag met de interactieve zelfbouwinstallatie Playstation 1 van Thomas Lommée en Christiane Högner. Deze installatie is opgevat als een modulair bouwsysteem; een digitale meccano bestaande uit diverse onderdelen. Voor de OpenStructures PlayStation 1 editie ontworpen voor het Zuiderzeemuseum maakten de ambachtslieden van het museum nieuwe onderdelen die de bestaande stukken aanvulden. Zo werd een hedendaags ontwerp- en bouwsysteem verbonden met traditionele ambachten, materialen en expertise.

HANDGEMAAKT

Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is en steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kun je aan de slag met Zuiderzeematerialen. Ontdek hier je creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten.

GESCJIEDENIS ZUIDERZEEGEBIED

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Het Zuiderzeemuseum is dagelijks geopend van 10.00-17.00 uur.

Adres: Wierdijk 12 - 22, 1601 LA Enkhuizen.

Meer informatie op www.zuiderzeemuseum.nl   Museum & Galerie