UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Museum & Galerie
Vakanties
Fietsvakantie
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Concerten
Campings
Attractieparken
LINKS
 
Ode aan een Amsterdammer in Scheepvaartmuseum
 	Werk van Emo Verkerk - Remco Campert, 2009 - Olieverf op doek.
Werk van Emo Verkerk - Remco Campert, 2009 - Olieverf op doek.


Van 12 juli t/m 27 augustus is de Dutch National Portrait Gallery te gast in Het Scheepvaartmuseum te Amsterdam met de tentoonstelling Ode aan een Amsterdammer. Circa zeventig geschilderde, getekende en gefotografeerde portretten van Amsterdammers geven een beeld van het veelzijdige karakter van de stad, van zijn bewoners en van zijn kunstenaars. De portretten zijn gemaakt door kunstenaars met een binding met de stad.

VAN ANONIEME FEESTVIERDER TOT JOHAN CRUIJFF

De zaal in Het Scheepvaartmuseum waar de tentoonstelling te zien is - de Kamer van Tromp - is vrij toegankelijk en biedt iedereen de kans om oog in oog te staan met bekende en minder bekende Amsterdammers, onder wie Johan Cruijff, Sophie Hilbrand, Simon Vinkenoog, een anonieme feestvierder of havenarbeider. Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan is te zien zoals hij dat zelf graag ziet: te midden van zijn medeburgers.

DEELNEMENDE KUNSTENAARS

Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Philip Akkerman, Céline van Balen, Anthon Beeke, Mark van den Brink, Willem Diepraam, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Zea van der Elsken, Cor Jaring, Marijn de Jong, Gerald van der Kaap, Johan van der Keuken, Bart Koetsier, Barry Kornbluh, Esther Kroon, Annaleen Louwes, Max Natkiel, Erwin Olaf, Robin de Puy, Frank Ruiter, Lee To Sang, Jitske Schols, Meinbert Gozewijn van Soest, Peter van Straaten, Harold Strak, Sander Troelstra, Aat Veldhoen, Emo Verkerk, Roy Villevoye, Thijs Wolzak en Cigdem Yuksel.

DUTCH NATIONAL PORTRAIT GALLERY

Dutch National Portrait Gallery maakt tentoonstellingen op locatie met portretkunst uit museum­ en bedrijfscollecties en particuliere verzamelingen. Ode aan een Amsterdammer is samengesteld door gastcuratoren Willem van Zoetendaal en Koos Breukel. Het werk voor deze tentoonstelling is deels belangeloos beschikbaar gesteld door musea, kunstenaars en galeries.

VERBINDING MET DE STAD

Het Scheepvaartmuseum wil een sterke verbinding aan gaan met de stad en de stadscultuur, die zo nauw verbonden is met ons maritieme verleden. Deze tentoonstelling biedt de mogelijkheid het openbare karakter van het museum te benadrukken. Het museum vindt het belangrijk om gratis presentaties aan te bieden voor een breed publiek, die reflecteren op de actualiteit en de wereld om ons heen.

Het Scheepvaartmuseum ligt aan het Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam.

Openingstijden: dagelijks van 9.00-17.00 uur.

Meer informatie op www.hetscheepvaartmuseum.nl   Museum & Galerie