UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Concerten
Campings
Beurzen
Attractieparken
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Archeon in de ban van ikonen
Ikoon van aartsengel Michael
Ikoon van aartsengel Michael


Archeon viert de zomer met een bijzondere tentoonstelling van Ikonen en wel van 25 juni t/m 2 oktober in het middeleeuwse Koopmanshuis.

In de middeleeuwen splitste de kerk in twee delen: oost en west. Het oostelijke deel, de orthodoxe kerk, ontwikkelde een heel eigen beeldtraditie, die tot op de dag van vandaag bestaat. Ikonen verbeelden feesten, heiligen, Maria, Christus en engelen en worden met veel respect behandeld. Je zou kunnen zeggen dat een ikoon het huis waar hij zich bevindt verlicht.


De schilders van ikonen worden ikoonschrijvers genoemd. Aanvankelijk deden monniken dit werk, maar in de loop van de geschiedenis waren het ook gewone kunstenaars, als ze zich maar wel hielden aan alle regels omtrent de uitbeelding van de heilige voorstelling en de vervaardiging daarvan. Meestal waren deze kunstenaars anoniem.

VANAF DE ZEVENTIENDE EEUW

Deze tentoonstelling laat de ikonen zien vanaf de zeventiende eeuw tot nu. De nooit eerder getoonde collectie Gerritsen vormt het hart van de tentoonstelling. Deze bestaat uit zogeheten planken dat zijn geschilderde ikonen en kleine bronzen ikonen met voorstellingen in reliëf. Daarnaast zijn werken te zien van Jan Verdonk, Piet van der Heide, Krijntje Oskam en Paul Brenninkmeijer. De tentoonstelling belicht naast de onstaansgeschiedenis ook het maakproces van de ikonen.

RANDPROGRAMMA

Gedurende de tentoonstelling biedt een speciaal randprogramma speelse en verdiepende activiteiten. Ook voor kinderen worden speciale activiteiten georganiseerd.

Kijk op de website voor meer informatie: https://www.archeon.nl/nl/LICHT-Ikonen-van-voeger-tot-nu.html   Attractieparken