UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Single-party's
Museum & Galerie
Vakanties
Fietsvakantie
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Circus
Campings
Beurzen
Beauty & Sauna
Attractieparken
Bioscopen
Hotels
Kerstactiviteiten
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
 
Filmregisseur Martin Scorsese uitgebreid belicht in EYE
Robert de Niro in de film Taxi Driver van regisseur Martin Scorese.
Robert de Niro in de film Taxi Driver van regisseur Martin Scorese.

EYE presenteert van 25 mei t/m 3 september een tentoonstelling over een van de belangrijkste Amerikaanse filmregisseurs van de afgelopen vijftig jaar: Martin Scorsese. De regisseur van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en The Wolf of Wall Street heeft in de loop van de tijd een uniek filmisch handschrift ontwikkeld. Opgegroeid als zoon van Italiaanse immigranten in Little Italy in New York, schetst Martin Scorsese (1942) in zijn films een enerverend beeld van dit hechte milieu waarin familie, geloof en vertrouwen centraal staan. In deze wereld speelt de Italiaanse maffia een prominente rol. Schuld en boete zijn dan ook belangrijke themas in het oeuvre van Scorsese.

De relaties van zijn personages vaak met hoofdrollen voor soulmates Robert De Niro en Leonardo DiCaprio zijn getekend door wantrouwen, angst en verraad. Geweld speelt een centrale rol, net als de zoektocht naar spiritualiteit.
GEPASSIONEERDE VERHALEN
Deze eerste tentoonstelling die volledig aan Scorsese is gewijd, maakt inzichtelijk hoe zijn krachtige, gepassioneerde verhalen de moderne Amerikaanse cinema hebben benvloed. Te zien is een groot aantal belangrijke filmfragmenten op projectieschermen, tezamen met ruim 400 objecten en documenten uit de privécollectie van Martin Scorsese en Robert De Niro.
PRIJZEN
De Amerikaanse filmregisseur van Siciliaanse komaf is met acht Academy Award-nominaties voor Beste Regisseur de meest genomineerde filmmaker in de geschiedenis van de Oscars. Daarnaast won hij onder andere een Gouden Palm voor Taxi Driver, drie BAFTA Awards voor Goodfellas en Golden Globes voor zowel Gangs of New York als The Departed.
RELATIE TUSSEN LEVEN EN WERK
Martin Scorsese The Exhibition belicht Scorseses inspiratiebronnen en presenteert een helder beeld van de directe relatie tussen zijn leven en werk. Op grote projectieschermen zijn fragmenten uit zijn belangrijke films te zien te midden van ruim 400 objecten en documenten, waaronder nooit eerder getoonde foto's, scripts en storyboards uit het privé-archief van Scorsese zelf en Robert De Niro. Ook zijn er decorontwerpen van Dante Ferretti, kostuumontwerpen, kostuums van Sandy Powell en originele setfotos van Brigitte Lacombe. Grote projecties tonen fragmenten uit ruim 30 films van Scorsese. Ook zijn er fragmenten te zien uit documentaires die Scorsese heeft gemaakt over de geschiedenis van de film, en geluidsfragmenten te horen waarin Scorsese en zijn vaste editor Thelma Schoonmaker toelichting geven bij de tentoonstelling.
MUZIEK
In een aparte ruimte wordt aandacht geschonken aan muziek. De muziek heeft altijd een cruciale rol gespeeld in het oeuvre van Scorsese. Hij werkte intensief samen met prominente filmcomponisten, zoals Bernard Herrmann en Philip Glass en maakte daarnaast legendarische documentaires over The Rolling Stones en Bob Dylan.

De reizende tentoonstelling is onderverdeeld in een aantal secties en themas, die het oeuvre van Scorsese kenmerken: Familie, Broers, Man en vrouw, Eenzame helden, New York, Cinema, Cinematografie, Montage en Muziek.
FILMPROGRAMMA
In de filmzalen vertoont EYE zijn belangrijkste speelfilms en documentaires, waaronder restauraties van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en Goodfellas. Bekende Nederlandse acteurs, filmmakers en kunstenaars leiden hun favoriete Scorsese-film in. Goodfellas, Taxi Driver en Raging Bull zijn ook te zien in andere steden.

EYE ligt aan de IJpromenade 1 in Amsterdam.

Meer informatie op www. eyefilm.nl   Bioscopen