UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Beurzen
Attractieparken
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Winterse taferelen van Anton Pieck
Anton Pieck tekende ook een paardentram op het Damrak in winters Amsterdam.
Anton Pieck tekende ook een paardentram op het Damrak in winters Amsterdam.

Het Anton Pieck Museum in Hattem toont van 11 november tot en met 31 maart 2018 een bijzondere tentoonstelling van winterse taferelen met voor een deel nog niet eerder geëxposeerde tekeningen.

Anton Pieck is vooral bekend geworden door de winterse taferelen die hij maakte voor de kerst- en nieuwjaarskaarten en de vele kalenderplaten. De taferelen met kunst- en hardrijders, sneeuwbal gooiende kinderen, sneeuwpoppen en koek- en zopiekraampjes, horen onlosmakelijk bij Nederland. Voor de vele kalenders die Pieck in zijn arbeidzame leven maakte, tekende hij winterbeelden in typisch Hollands landschap. Binnen dit thema wist hij door knappe herschikking van middelen steeds nieuwe sfeerbeelden op te roepen. En dat is knap, zeker als je bedenkt, dat Anton Pieck dit werk tijdens de warmste periode van het jaar maakte.

DICKENS

De wintertentoonstelling is niet alleen gewijd aan dit populaire werk van Pieck. Ook Dickens ontbreekt niet op deze tentoonstelling. Pieck maakte illustraties die zowel in een Nederlandse als Engelse versie van A Christmas Carol werden opgenomen. De originelen: zes kleurtekeningen en zes potloodtekeningen zijn ook te zien. Het was een kolfje naar Piecks hand om dit verhaal met zijn tekeningen te illustreren.

GEESTVERSCHIJNINGEN

Dickens was een van de favoriete schrijvers van de tekenaar en de negentiende eeuw was de tijd waartoe hij zich bijzonder aangetrokken voelde. De oude Scrooge, Marley en Bob Cratchit komen in de sfeervolle illustraties dan ook haast tot leven evenals de ragfijne tekeningen van de geestverschijningen munten uit. De werken bij dit overbekende verhaal behoren dan ook tot de fraaiste die hij ooit gemaakt heeft op illustratief gebied.

Ook de andere tentoongestelde illustraties laten zijn voorliefde voor de winter zien, zowel in voorstudies als in uitgewerkte tekeningen.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Het Anton Pieckmuseum is gelegen aan de Noordwal 31, 8051 ES Hattem

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 1017 uur, op zondag van 1317 uur.

Meer informatie op www.antonpieckmuseum.nl   Museum & Galerie