UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Concerten
Campings
Beurzen
Attractieparken
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Jan van Schaffelaar: de held en zijn tijd


Vanaf 23 juni kunt u bij Museum Nairac niet om Jan van Schaffelaar heen. Die dag wordt de tentoonstelling Jan van Schaffelaar | De held en zijn tijd geopend door de Ridders van Gelre, bekend van Omroep Gelderland.

Het verhaal van Jan van Schaffelaar is één van de bekendste verhalen uit de tijd van de zogenaamde Hoekse en Kabeljauwse twisten. Op 16 juli 1482 sprong Jan van Schaffelaar van de kerktoren in Barneveld en redde daarmee het leven van zijn kameraden. Een heldendaad die dit jaar 535 jaar geleden plaatsvond en nog steeds tot de verbeelding spreekt. Aanleiding genoeg voor een tentoonstelling in Museum Nairac rond deze lokale held met nationale uitstraling. De interactieve familietentoonstelling vertelt het verhaal van Jan van Schaffelaar .

HOEKSE EN KABELJAUWSE TWISTEN

De Hoekse en Kabeljauwse twisten, die gezien worden als de langste oorlog in onze vaderlandse geschiedenis, duurden van 1350 tot 1490. Jan van Schaffelaar stond in het conflict aan de zijde van de Kabeljauwen. De Hoeken hadden de bisschop uit Utrecht verdreven. Als reactie daarop trachten de Kabeljauwen de Utrechtse bevolking uit te hongeren. Aanvoerroutes werden fel bevochten. Zo ook in Barneveld, waar een groep Kabeljauwen zich in de kerktoren had verschanst, met als doel een voedseltransport van de Hoeken te onderscheppen. De aanvoerder van de groep Kabeljauwen was Jan van Schaffelaar. Een gewone man, die door zijn sprong van de Barneveldse toren geschiedenis schreef. In de tentoonstelling, vol doe-activiteiten en geschikt voor jong en oud, wordt het leven in de late Middeleeuwen toegelicht.

SPECIALE TEKENWEDSTRIJD

Op zaterdag 24 juni opent het museum al om 11.00 uur zijn deuren om het publiek aansluitend aan de aftrap van het Jan van Schaffelaar jaar de kans te geven om ook de tentoonstelling te bezoeken. Speciaal voor die dag organiseren wij een tekenwedstrijd. Kom in de tentoonstelling Jan van Schaffelaar na tekenen en maak kans op een mooie prijs.

PRAKTISCHE INFORMATIE

De tentoonstelling over Jan van Schaffelaar duurt t/m 21 oktober 2017.

Museum Nairac ligt aan de Brouwerstraat 1 te Barneveld.

Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 11.00 uur 17.00 uur, zaterdag van 13.00-17.00 uur. Zondag en maandag gesloten.

Meer informatie op www.nairac.nl   Museum & Galerie