UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Beurzen
Attractieparken
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Tentoonstelling Schoonheid misleidt in Museum Bredius in Den Haag
Perspectiefkasten toonden op een bijzondere manier hoe goed kunstenaars in perspectief konden schilderen.
Perspectiefkasten toonden op een bijzondere manier hoe goed kunstenaars in perspectief konden schilderen.

Museum Bredius in Den Haag presenteert van 1 december 2017 tot en met 1 april 2018 de tentoonstelling Schoonheid misleidt. Het museum is in het bezit van de enige perspectiefkast in Nederland en zet deze kast centraal in een tentoonstelling over het misleiden van het publiek door kunstenaars, in het verleden en nu.

Dr. Abraham Bredius kocht de kast, een soort kijkdoos geschilderd door een kunstschilder, in de 19e eeuw, maar heeft nooit de behuizing aangepast. De perspectiefkast, waarvan er maar zes bestaan in de wereld, wordt nu getoond in een nieuwe presentatie, wat de kast even verrassend maakt als in de 17e eeuw bedoeld was. Daarnaast bestaat de tentoonstelling uit een aantal schilderijen en kunstobjecten met als thema misleiden.

HOLLANDSE UITVINDING

Perspectiefkasten zijn een Hollandse uitvinding en dateren uit het midden van de 17e eeuw. Ze toonden op een bijzondere manier hoe goed kunstenaars in perspectief konden schilderen. Op vier planken bracht de kunstenaar een schildering aan, die aan elkaar past, zoals in een kijkdoos. Om de voorstelling goed te kunnen zien, moest de aanschouwer door een gat kijken. De kasten waren in de 17e eeuw erg bijzonder; het was in om als kunstenaar de beschouwer te foppen. Op dit moment zijn er nog slechts zes perspectiefkasten bewaard gebleven, waarvan het enige exemplaar in Nederland te zien is in Museum Bredius. Een ander exemplaar staat in de National Gallery in Londen; hiervan is een eigentijdse kopie te zien op de tentoonstelling.

ANAMORSOSE

Andere technieken die uitgelicht worden in de tentoonstelling Schoonheid misleidt zijn de anamorfose en de trompe l'oeil techniek. De anamorfose is een techniek waarbij de kunstenaar op een plat vlak een voorstelling schilderde, die vervolgens uitsluitend door middel van een in het centrum geplaatste spiegelende cilinder zichtbaar was. Zeer populair was ook de trompe l'oeil techniek, waarbij bijvoorbeeld marmeren beelden in een nis werden nagebootst op doek of een vogelkooi aan een wand alsof ze er echt hangen. Deze schilderijen werden in de volksmond bedriegertjes genoemd.

ABRAHAM BREDIUS

De collectie van Museum Bredius is de verzameling van de befaamde Dr. Abraham Bredius, de eerste echte Nederlandse kunsthistoricus en een groot kenner van de 17e eeuwse schilderkunst. Hij verzamelde werken van Rembrandt, Jan Steen, Van der Neer, dHondecoeter, Hobbema en vele anderen. Daarnaast bestaat zijn nalatenschap uit tekeningen, porselein, zilverwerk en meubels. De gehele collectie is ondergebracht aan de Haagse Hofvijver.

ALGEMENE INFORMATIE

Het museum is dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur en op maandag gesloten.

Adres: Lange Vijverberg 14, 2513 AC Den Haag

Meer informatie op www.museumbredius.nl   Museum & Galerie