UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Concerten
Campings
Beurzen
Attractieparken
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Monumentale abstracte kunstwerken op jubileumeditie ARTZUID
Rudi Fuchs draagt de tentoonstelling op aan Ad Dekkers, van wie het betonnen beeld 1: 2: 3: 4 (1974) in bruikleen is van de gemeente Gorinchem.
Rudi Fuchs draagt de tentoonstelling op aan Ad Dekkers, van wie het betonnen beeld 1: 2: 3: 4 (1974) in bruikleen is van de gemeente Gorinchem.

Van 19 mei tot en met 17 september kunnen bewoners en bezoekers in Amsterdam Zuid genieten van de vijfde editie van ARTZUID. De gratis toegankelijke tweejaarlijkse beeldenroute brengt 60 monumentale kunstwerken tot leven in de fraaie omgeving van het beroemde stedenbouwkundige Plan-Zuid van architect H.P. Berlage. Het accent van de route ligt op de Apollolaan, de Minervalaan en de Zuidas.
RUDI FUCHS
De jubileumeditie is samengesteld door kunsthistoricus en voormalig directeur Stedelijk Museum Amsterdam, Rudi Fuchs. De tentoonstelling sluit aan bij het themajaar Van Mondriaan tot Dutch Design en laat de invloed van De Stijlbeweging op de naoorlogse beeldhouwkunst zien met monumentale, abstracte sculpturen van Nederlandse kunstenaars, onder wie Ad Dekkers, Gust Romijn, Auke de Vries, André Volten, Joost Baljeu.
NAOORLOGSE KUNSTENAARS
Met deze abstracte ensembles wil Fuchs hernieuwde aandacht vragen voor een groep naoorlogse Nederlandse kunstenaars die belangrijke werken voor de openbare ruimte maakten. Daarnaast zijn nieuwe kunstwerken te zien die acht kunstenaars speciaal voor ARTZUID 2017 maakten. Op de Zuidas staan kleurrijke beelden van internationale kunstenaars. Curator ABSTRACTIE ALS UITGANGSPUNT
Volgens curator Rudi Fuchs is de abstractie de enige echte vernieuwing in de kunst van de 20ste eeuw. Met Nederlanders als Mondriaan, Van Doesburg, Van der Leck en Rietveld heeft Nederland aan de wieg gestaan van deze vernieuwing. ARTZUID 2017 laat zien hoe de abstractie heeft doorgewerkt in de Nederlandse beeldhouwkunst en sluit hiermee aan bij het themajaar Mondriaan tot Dutch Design - 100 jaar De Stijl.
1%-REGELING
Volgens Fuchs heeft Nederland hele goede beeldhouwers voortgebracht die werken in de abstracte traditie; hij wil deze groep kunstenaars internationaal positioneren. Velen van hen maakten opdrachtwerk in het kader van de zogenaamde 1%-regeling; een overheidsmaatregel uit de periode van de naoorlogse wederopbouw waarbij 1% van het bouwbudget voor overheidsgebouwen aan kunst besteed moest worden. Op veel plekken in Nederland staan nog kunstwerken uit die tijd, maar er zijn er ook veel verdwenen of opgeslagen. Deze werken zijn nu samengebracht op ARTZUID 2017.
ROUTE UITGEBREID
De jubileumeditie van ARTZUID bestrijkt een groter gebied dan de eerdere tentoonstellingen. Het hart van de ruim 5 kilometer lange beeldenroute in Amsterdam Zuid vormt de As van Berlage: de Apollolaan, Minervalaan en Zuidas; de route strekt zich in oostelijke richting uit naar de RAI en Strand Zuid en in zuidelijke richting naar de Zuidas tot het Gelderlandplein. Het Museumplein en Museumkwartier zullen met opvallende beelden de aandacht vestigen op ARTZUID 2017.
RONDLEIDINGEN
De vier maanden durende tentoonstelling is gratis toegankelijk voor het publiek en omvat een uitgebreide randprogrammering. Dagelijks zijn er rondleidingen door professionele kunsthistorici. Ook zijn er artist talks en lezingen over de tentoonstelling in de omliggende hotels en in musea.

Startpunt van de tentoonstelling is het ARZUID paviljoen (t.o. Minervalaan 1). Hier zijn routekaart en catalogus verkrijgbaar.
Kijk voor alle informatie op www.artzuid.nl.   Evenementen