UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Beurzen
Attractieparken
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Bijzondere tentoonstelling van Christian Boltanski in Oude Kerk
Christian Boltanski geldt als een der grootste kunstenaars ter wereld.
Christian Boltanski geldt als een der grootste kunstenaars ter wereld.


Van 24 november t/m 29 april 2018 vindt in de Oude Kerk in Amsterdam een radicale en omvangrijke tentoonstelling plaats van Christian Boltanski, getiteld NA. Boltanski geldt als een van de grootste kunstenaars ter wereld, met een oeuvre dat zich buigt over de vraag op welke manier wij herinneren en herdenken.
In een religieus monument als de Oude Kerk, met haar acht eeuwen geschiedenis en 2200 gedenkstenen, is het werk van Boltanski op zijn plaats. De kunstenaar creëert een site-specifieke compositie, bestaande uit zeven verschillende werken die stilstaan bij de vraag wat na ons komt. Gelet op het feit dat hij een dit jaar eindigende weddenschap op zijn leven heeft afgesloten, is dit werk in hoge mate autobiografisch.

INDRINGEND

NA is een tentoonstelling die naar verwachting een diepe indruk zal maken op de bezoeker. De installaties, die op maat van de eeuwenoude kerk worden gerealiseerd, zijn indringend en spreken de bezoeker zelfs letterlijk aan. Meer dan 50 zwarte tombes van 3x4 meter en in hoogte variabel, verrijzen op de bestaande grafstenen. Daartussendoor lopen zogenaamde hommes qui marchent, lopende staketsels die refereren aan het werk van Alberto Giacometti (1901-1966). Als je er dichtbij in de buurt komt, stellen ze je een vraag: vertel me, ben je eenzaam?, vertel eens, waar ben je thuis?. In het schip liggen de gedragen jassen van talrijke Amsterdammers. Na de tentoonstelling gaan ze weer terug naar de eigenaar. De overige werken worden vernietigd.

GEVONDEN VOORWERPEN

Gefascineerd door collectieve herinneringen, vergankelijkheid en het verstrijken van tijd, ontwikkelde Christian Boltanski (Parijs, 1944) een indrukwekkend oeuvre van schilderijen, sculpturen, films en installaties, die deze onderwerpen direct of indirect aan de orde stellen. Boltanski maakt hierbij regelmatig gebruik van gevonden voorwerpen, zoals in No Mans Land (Drill Hall, New York 2010), een enorme berg met gedragen kleding met op de achtergrond de soundtrack van duizenden kloppende mensenharten die de anonimiteit en het lot versterken van het menselijk bestaan.

KLOPPENDE HARTEN

Boltanski creëerde in 2008 Les Archives du Coeur, een auditieve verzameling van kloppende mensenharten in Naoshima (Japan), realiseerde meerdere keren een werk op de Biënnale in Venetië waaronder de installatie Chance in 2011 en ontving talrijke nationale en internationale prijzen voor zijn oeuvre. Zijn werk is onderdeel van de meest toonaangevende musea ,waaronder MoMA, The Museum of Modern Art in New York, The Tate Collection in Londen en in Nederland De Pont in Tilburg. In dat museum vond zijn meest recente Nederlandse solo-expositie plaats in 1996.

PUBLIEKSPROGRAMMA

Met de vroege-ochtend-concertserie Silence worden muzikale relaties gelegd met het werk van Boltanski, op conceptueel en ruimtelijk niveau. Hierbij werkt curator muziek Jacob Lekkerkerker samen met componist Frank Krawczyk (1969). Met hem en Jean Kalman maakte Boltanski dit voorjaar een collectieve opera in Bologna. Het educatieprogramma, uitgevoerd in samenwerking met het Joods Historisch Museum, richt zich onder andere tot middelbare scholen en wil jongeren laten stilstaan bij manieren van herinneren. Het werk van Boltanski laat zich goed verklaren uit zijn jeugd. De gehele oorlog zat zijn vader, van Joodse afkomst, ondergedoken onder de plankenvloer van hun Parijse appartement. In een online en offline programma wordt stil gestaan bij manieren van herdenken in onze digitale tijd: wat komt na ons online? Leeft ons profiel langer dan wijzelf?

PRAKTISCHE INFORMATIE

NA Christian Boltanski

24 november 2017 t/m 29 april 2018

Oude Kerk, Oudekerksplein (wallen), Amsterdam

Entreeprijs 12 euro. Museumkaart, Vrienden van de Oude Kerk, ICOM card, I Amsterdam city card en stadspas vrij entree.

Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10 - 18 uur, op zondag van 13 - 17:30 uur

Meer informatie op www.oudekerk.nl   Museum & Galerie