UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Beurzen
Attractieparken
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
AMBACHT IN DRACHT in het Zuiderzeemuseum
Zuiderzeemuseum: Ambacht in dracht; Bas Kosters, kostuum op catwalk. Foto Peter Stigter
Zuiderzeemuseum: Ambacht in dracht; Bas Kosters, kostuum op catwalk. Foto Peter Stigter


Van vrijdag 15 december tot en met zondag 6 mei 2018 is de tentoonstelling Ambacht in dracht te bezoeken in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De tentoonstelling presenteert een selectie van nieuwe ontwerpen en kunstvoorwerpen, genspireerd op de sits, welke onderdeel zijn van het researchproject de Textiel Factorij.

Het museum selecteerde voor Ambacht in Dracht het werk van zeven ontwerpers, die participeerden in dit project, dat gebaseerd is op het gezamenlijk erfgoed van Nederland en India. De ontwerpers leggen in hun werk een heel duidelijke verbinding met de traditionele sitsen kledingstukken uit de museumcollectie. Zo ontwierp Bas Kosters een outfit uit de recente collectie My Paper Crown, die is genspireerd op traditionele visserskleding uit het Zuiderzeegebied en ontwikkelden Marlies Visser en Meeta Mastani een hedendaagse kraplap op basis van patronen uit de natuur en traditionele, Indiase choli (blouses).

SITS

Voor de Textiel Factorij reisden hedendaagse kunstenaars, filmers en ontwerpers naar India om daar samen te werken met ambachtslieden. Daar bliezen ze de gezamenlijke historie van sits nieuw leven in. Door samen een textiel kunstwerk te maken, wisselen zij (nieuwe) kennis en inspiratie uit en bewijzen hiermee dat sits blijft inspireren.

GEZAMENLIJK ONDERZOEK

Lipika Bansal en Ruud Lanfermeijer deden gezamenlijk onderzoek naar het gedeelde textiel erfgoed van Nederland en India. Bansal, initiatiefneemster van het researchproject de Textiel Factorij, koppelde ontwerpers aan Indiase ambachtslieden op basis van hun ontwerpvoorstel. ,,Uitgangspunt voor de Textiel Factorij is design for empowerment. Hiermee laten wij de artistieke en zakelijke banden tussen deze landen en tussen vormgevers en ambachtslieden herleven.

BINNENMUSEUM

De tentoonstelling is tot en met 6 mei te bezoeken in het binnenmuseum. Hier vinden in de kerst- en voorjaarsvakantie knutselactiviteiten plaats, welke zijn gebaseerd op de verschillende tentoonstellingen. Zo kunnen er canvas tasjes bestempeld worden met gebruik van een blokdruktechniek. In februari en maart worden er verschillende masterclasses door Nathalie Cassee en Bas Kosters georganiseerd, i.s.m. de Crafts Council. Laat je dus inspireren door de tentoonstelling Ambacht in dracht!

BESCHILDERD KATOEN

Sits is katoen dat is beschilderd met veelkleurige patronen. In de 17e eeuw brachten VOC-schepen het textiel vanuit het verre oosten mee naar Europa en ontstond een levendige handel in sits. Oorspronkelijk hadden de stoffen levendige bloempatronen, gebaseerd op Indiase motieven. Later werden de ontwerpen steeds meer afgestemd op de Europese smaak. Tot in de 19e eeuw bleef Indiase sits een gewild materiaal in kleding en interieur. In de Nederlandse klederdrachten speelde sits tot in de 20ste eeuw een belangrijke rol als materiaal om mee te pronken en is daarom ook terug te vinden in de textielcollectie van het Zuiderzeemuseum

RESEARCHPROJECT

De Textiel Factorij is een researchproject gebaseerd op het gezamenlijk erfgoed van Nederland en India. In de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie bestond er een levendige handel in Indiase sits: katoen beschilderd met veelkleurige patronen. Nederlandse kunstenaars en ontwerpers werkten in India samen met eeuwenoude technieken en hebben daarmee een hedendaagse invulling gegeven aan deze cross-culturele uitwisseling. Het resultaat: nieuwe ontwerpen die een wisselwerking laten zien tussen ambacht, ontwerp, kleedgedrag en beeldtaal in India en Nederland, in heden en verleden. De Textiel Factorij bevordert duurzame kennisuitwisseling en draagt bij aan de instandhouding van het gedeeld cultureel erfgoed.

LIPIKA BANSAL

Lipika is social designer en werkt op het snijvlak van kunst, technologie en maatschappij. Zo is het voor Indiase blokdrukkers onbegonnen werk om tegen de gedigitaliseerde textielindustrie op te boksen. Voor Nederlandse kunstenaars en ontwerpers is betaalbaar produceren een gecompliceerde zaak. Lipika brengt beide partijen met elkaar in contact om duurzame samenwerking te bevorderen. De Textiel Factorij is een researchproject waarvan Bansal de initiatiefneemster is.

Meer informatie op www.zuiderzeemuseum.nl en www.textielfactorij.org   Museum & Galerie