UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Beurzen
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Tentoonstelling over Mari Andriessen in Nieuwe Bavo in Haarlem
Beeldhouwer Mari Andriessen aan het werk in zijn atelier.
Beeldhouwer Mari Andriessen aan het werk in zijn atelier.


In het KathedraalMuseum van de Nieuwe Bavo in Haarlem is op dit moment de tentoonstelling 'Geloof in Beeld - Mari Andriessen (1897-1979) beeldhouwer te Haarlem te zien.

In de reeks van tentoonstellingen over kunstenaars die werk(en) hebben gemaakt ter verfraaiing van de kathedraal, is dit jaar een tentoonstelling te zien over het leven en werk van de beroemde Haarlemse beeldhouwer Mari Andriessen. Andriessen heeft voor de kathedraal diverse beeldhouwwerken gemaakt, waaronder een beeld van de H. Antonius van Padua in de Antoniuskapel en een altaar en retabel in de Kerstkapel.

In de tentoonstelling wordt met name aandacht besteed aan zijn religieuze oeuvre. De familie Andriessen, het Frans Halsmuseum te Haarlem en het Museum Beelden aan Zee te Scheveningen hebben daarvoor diverse objecten beschikbaar gesteld.

Bij het grote publiek werd Andriessen vooral bekend als meest gevraagd kunstenaar voor oorlogs- en verzetsmonumenten. Bekend zijn o.a. Man voor het vuurpeloton in Haarlem (brons, 1949), Het Vrouwtje van Putten in de gelijknamige plaats (kalksteen, 1949), De Dokwerker in Amsterdam (brons, 1952), het uit zes figurale groepen bestaande monument in het Volkspark te Enschede (brons, 1953), het uit drie figuren bestaande monument op het Stadhuisplein in Rotterdam (brons, 1957), het Monument burgerslachtoffers in Nijmegen (kalksteen, 1959), het Marinemonument in Scheveningen (tufsteen, 1966) en Anne Frank bij de Westerkerk te Amsterdam (brons, 1975).

Bij de tentoonstelling hoort ook een boekje, waarin het leven en werk van Mari Andriessen wordt belicht. Hierin is onder meer een route opgenomen die voert langs beelden van Andriessen die in Haarlem en omgeving staan.

De tentoonstellin g duurt ot en met woensdag 31 oktober.

Openingtijden: dinsdag t/m vrijdag van 10:00-17:00 en zaterdag van 11:00-14:30.

De Nieuwe Bavo ligt aan de Leidsevaart in Haarlem.

Meer informatie op www.nieuwebavo.nl   Museum & Galerie