UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Museum & Galerie
Vakanties
Fietsvakantie
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Concerten
Campings
Attractieparken
LINKS
 
Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix
Koningin Beatrix, Prinsjesdag 2010. Foto PPE
Koningin Beatrix, Prinsjesdag 2010. Foto PPE


Van 23 maart t/m 27 augustus is in museum Paleis Het Loo in Apeldoorn de tentoonstelling Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix te zien. Het koningschap van Beatrix wordt aan de hand van een honderdtal hoeden in beeld gebracht.

Tijdens haar 33 jaar lange regeerperiode, van 1980 tot 2013, draagt Koningin Beatrix bij honderden speciale gelegenheden een hoed: tijdens staatsbezoeken, ontvangsten, ontelbare openingen en prijsuitreikingen, op Prinsjesdag en Koninginnedag. De vele hoofddeksels zorgen voor een herkenbaar en vertrouwd beeld van de vorstin en maken deel uit van haar representatieve werkkleding.
HOEDENMAKERS
In de tentoonstelling staan creaties centraal van de hoedenmakers Harry Scheltens, Emy Bloemheuvel en Suzanne Moulijn, gecombineerd met beelden van de gelegenheden waarop ze werden gedragen. Het hoofddeksel staat nooit op zichzelf, maar wordt altijd in combinatie met de kleding bepaald, ontworpen en gekleurd, veelal in samenspraak met koningin en hoedenmaker. De hoeden tonen verrassend veel mogelijkheden in kleurgebruik, materialen, versieringen en een creatief vormen- en lijnenspel.

De tentoonstelling Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix is ontworpen door Maarten Spruyt en Tsur Reshef en georganiseerd in samenwerking met de Koninklijke Verzamelingen, beheerd door het Koninklijk Huisarchief in Den Haag.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Paleis Het Loo Nationaal Museum is te bereiken via de parkeerplaats aan de Amersfoortseweg in Apeldoorn Openingstijden: dinsdag t/m zondag en op feestdagen van 10.00-17.00 uur. Routebeschrijving: A1 en A50 afslag Paleis Het Loo en vervolgens ANWB-borden volgen Navigatieadvies: Amersfoortseweg (7313 AA).

Meer informatie op www.paleishetloo.nl   Museum & Galerie