UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Educatief
Dierentuinen
Concerten
Campings
Beurzen
Attractieparken
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Liberation Concert viert het leven op Amerikaanse begraafplaats Margraten
De Amerikaanse begraafplaats in Margraten is het decor van het Liberation Concert.
De Amerikaanse begraafplaats in Margraten is het decor van het Liberation Concert.


Een mooi aangrijpend moment, noemt Jos Roeden, artistiek programmeur van de philharmonie zuidnederland het jaarlijkse Liberation Concert in Margraten. En daarmee is niets teveel gezegd. Het concert, dat dit jaar plaatsvindt op zondag 17 september op de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten, is een gebeurtenis waar naar uit wordt gezien. Niet alleen door de musici van het orkest, maar ook door iedereen die er al eens geweest is en op een of andere manier een band heeft met de 6000 Amerikaanse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden voor de vrijheid van Nederland en Europa.

Het is een vorm van stilstaan bij alles wat ons bindt: de vrijheid, de rol van de Amerikanen daarbij, de offers die zij geboden hebben, vindt Roeden. Het programma dat we spelen reikt daar prachtige metaforen voor aan, die niets aan kracht inboeten.

CHANT DES DÉPORTÉS

Het meest direct gerelateerd aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog is het koorwerk Chant des déportés van de Fransman Olivier Messiaen (Nederlandse première), die zelf enige tijd gevangen zat in een concentratiekamp. Daar schreef hij zijn ontroerende Quatuor pour la fin du temps. In 1945, aan het einde van de oorlog kreeg hij, als vrij man terug in Parijs, de opdracht van Radio France de opdracht een werk te schrijven om de vrijlating van alle gevangenen te vieren. Chant des déportés werd uitgevoerd en uitgezonden, maar daarna vergeten. De krachtige hymne op tekst van de componist is een van de meest aansprekende werken van Messiaen en klonk nog niet eerder in Nederland.

JOODSE SLACHTOFFERS

De Chichester Psalms van Leonard Bernstein zijn weer een verwijzing naar de vele Joodse slachtoffers. Het is, hoewel niet Bernsteins bekendste werk, een op en top Bernstein met niet alleen verwijzingen naar Joodse tradities, maar ook naar klanken die de West Side Story in herinnering roepen.

WARE AMERIKAANSE MUZIEK

Toch zal men vooral komen voor de zeker in de context van de Amerikaanse Begraafplaats indrukwekkende Negende Symfonie van Antonin Dvorák. Dvoráks Negende Symfonie, die eigenlijk het begin vormde van de ware Amerikaanse muziek, krijgt tussen deze stukken een heel andere lading, voorspelt Roeden Het wordt zo een bewustwording van het Amerikaanse cultuurgoed, al ben ik er van overtuigd dat iedereen het na het concert vooral over de indrukwekkende hymne van Messiaen en opzwepende muziek van Bernstein zal hebben.

UITVOERENDEN

orkest: philharmonie zuidnederland

koor: Brabant Koor

dirigent: Karel Deseure

jongenssopraan: Jérémie de Rijk

PRAKTISCHE INFORMATIE

Datum: 17 september 2017

Locatie: Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Tijd: 15.00 uur

Toegang gratis

FESTIVAL MUSICA SACRA MAASTRICHT

Voor het eerst is het Liberation Concert onderdeel van Festival Musica Sacra Maastricht. De 35ste editie van dit festival heeft als thema In het Begin en sluit daarmee naadloos aan bij het Liberation Concert. Musica Sacra organiseert een voettocht en busreis naar de Amerikaanse Begraafplaats Margraten. Meer informatie is te vinden via http://www.musicasacramaastricht.nl.   Concerten