UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Uit-winkelen
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Beurzen
Attractieparken
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
 
'BABEL - Oude meesters terug uit Japan' in Museum Boijmans
Katsuhiro Otomo en Kosuke Kawamura, Inside Babel, 2016-2017, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.
Katsuhiro Otomo en Kosuke Kawamura, Inside Babel, 2016-2017, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.


Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam presenteert van 3 februari tot en met 21 mei de tentoonstelling 'BABEL - Oude meesters terug uit Japan'.Onderdeel van deze tentoonstelling zijn de Japanse mangakunstenaar en filmregisseur Katsuhiro Otomo en kunstenaar Kosuke Kawamura. Otomo is wereldberoemd door zijn film Akira. Samen met Kawamura bezocht hij in 2016 Rotterdam en zij bedachten toen een idee over de binnenkant van De toren van Babel en hetgeen zich daar zou kunnen afspelen.

Hun werk, Inside Babel, is onderdeel van 'BABEL - Oude meesters terug uit Japan': een tentoonstelling van Nederlandse meesters uit de vijftiende en zestiende eeuw, met als topstuk De toren van Babel van Pieter Bruegel. In 2017 werd de expositie getoond in Tokio en Osaka en tot en met 21 mei is deze te zien in Rotterdam, met daarbij aandacht voor de manier waarop de Japanners er naar hebben gekeken.

BRUEGELS INSPIRATIEBRON

In de tentoonstelling komt de fascinatie van de bezoekers in Japan terug, waarbij nieuwe vragen worden gesteld en beantwoord, onder andere met interpretaties van Katsuhiro Otomo en Kosuke Kawamura. Zij reisden naar het Colosseum in Rome, de inspiratiebron van Bruegel, en bezochten de twee versies van Bruegels schilderij in Rotterdam en Wenen. Speciaal voor de tentoonstelling maakten zij een eigen, zeer nauwkeurige, weergave van de binnenzijde van de toren, Inside Babel. Om de kleuren en het perspectief van het bouwwerk tot op elk baksteentje kloppend te krijgen, zijn circa 25.000 beeldbewerkingen nodig geweest.

JAPANSE OBJECTEN EN VIDEO'S

Museum Boijmans Van Beuningen beschikt - als één van de weinige musea ter wereld - over een rijke verzameling vroeg-Nederlandse kunst. Het is de eerste keer dat in Japan zon rijke expositie van de vroegste Nederlandse kunst te zien was. 'BABEL - Oude meesters terug uit Japan' is samengesteld om een overzicht te geven van de verbazingwekkende ontwikkeling die de vroege Nederlandse schilderkunst in minder dan anderhalve eeuw doormaakte en om de Nederlandse bezoeker te laten zien welke vragen de Japanners stelden bij de tentoonstelling in Tokio en Osaka.

LEGO-STEENTJES

De verbeeldingswereld van Jheronimus Bosch en het realisme van Pieter Bruegel spraken de Japanners enorm aan. Naast reproducties, reconstructies en interpretaties zijn er in Japan allerlei gadgets geproduceerd. De oude meesters worden in Rotterdam dan ook gentroduceerd met een selectie uit deze Japanse objecten en videos, zoals een Toren van Babel van 46.000 Lego-steentjes, gemaakt door de Lego studentenvereniging van de Universiteit van Tokio. Ook is er een bouwplaats met verschillende materialen om (samen) torens te bouwen en zijn er touchscreens waarmee de bezoeker De toren van Babel tot in detail kan bekijken.

MONSTERS EN DEMONEN

De expositie bestaat uit negentig werken - schilderijen, sculpturen en prenten - uit de eigen collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. De tentoonstelling bestrijkt ongeveer honderdtwintig jaar, van Jheronimus Bosch (ca. 1450-1516) tot Pieter Bruegel (1525-1569). Bosch staat bekend om zijn fantastische beelden van monsters en demonen en zijn bijzondere techniek, die veel losser is dan die van zijn tijdgenoten.

VERNIEUWINGEN

De generaties na Bosch, met kunstenaars als Lucas van Leyden, Jan van Scorel en Maarten van Heemskerck, hebben eveneens opzienbarende vernieuwingen tot stand gebracht. Voor hen was de Italiaanse kunst een belangrijk voorbeeld. Pieter Bruegel reisde ook naar Italië, maar zocht toch vooral aansluiting bij de Nederlandse traditie en met name bij Bosch. Dat blijkt uit de bizarre beeldwereld van zijn prenten en uit zijn schilderijen. De conservatoren laten met deze tentoonstelling de ontwikkeling op het gebied van techniek, compositie en onderwerpskeuze in de periode 1450-1570 zien.

BABEL BOOKSPACE

Geinspireerd op zowel De toren van Babel als de tekeningen van Katsuhiro Otomo, wordt in een aangrenzende zaal de 'Babel Bookspace' ingericht door PrintRoom, projectruimte voor kunstenaarsboeken in Rotterdam. Het wordt een actieve plek met werk van kunstenaars en schrijvers die boeken maken. Met werk van Zoe Beloff (UK/US 1958) en Masha Krasnova Shabeava (RU/NL 1981), publicaties uit de collectie van PrintRoom en boeken uit de bibliotheek van het museum. Karin de Jong van PrintRoom maakt samen met Kate Briggs (UK 1978) en Moosje Goosen (NL 1980) een gevarieerd programma van lezingen, voorleesmiddagen en film- en videovertoningen en ontwikkelt publicatieprojecten.

ACTIVITEITEN

Museumnacht, op zaterdag 3 maart, staat in het teken van de tentoonstellingen 'BABEL - Oude meesters terug uit Japan' en 'Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig'. Er zijn performances van artiesten uit verschillende disciplines - dans, muziek en spoken word - die zich hebben laten inspireren door deze tentoonstellingen, in de bouwplaats is een bouwwedstrijd en er kunnen gigantische De toren van Babel kleurplaten gekleurd worden.

Op zaterdag 10 februari opent Museum Boijmans Van Beuningen voor iedereen de deuren met een speciaal programma met onder andere ieder uur een gratis familierondleiding door 'BABEL - Oude meesters terug uit Japan' en 'Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig'. Ook is er een flitslezing van de conservatoren. Toegang is die dag gratis.

Op zondag 11 maart vertelt conservator Friso Lammertse over de tentoonstelling 'BABEL - Oude meesters terug uit Japan', gevolgd door een lezing van gastconservator Carel Blotkamp over 'Kunst van formaat - De collectie XL vanaf de jaren vijftig'.

VOORJAARSVAKANTIE

In de voorjaarsvakantie is dagelijks om 13.00 uur een gratis rondleiding door de tentoonstelling voor families. Op zondag 1 april kunnen kinderen tijdens een workshop in de Kunst Studio zelf aan de slag met het ontwerpen en bouwen van een eigen versie van De toren van Babel. Kijk voor de actuele programmering op boijmans.nl.


PRAKTISCHE INFORMATIE

Tentoonstelling: 'BABEL - Oude meesters terug uit Japan'

3 februari tot en met 21 mei 2018

Museum Boijmans Van Beuningen

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur

Toegangsprijs 17,50 euro, jongeren t/m 18 jaar gratis toegang

Museumpark 18-20, Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen en de Euromast introduceren speciaal voor deze tentoonstelling een combinatieticket: op één dag is het mogelijk de twee torens van Rotterdam voordelig te bezoeken. De tickets zijn verkrijgbaar voor 20,50 euro bij de Euromast en het museum.

Meer informatie op www.boijmans.nl   Museum & Galerie