UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Beurzen
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Proef het vers van vroeger in het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum laat bezoekers kennis maken met het vers van vroeger. Foto Thijs Jansen
Het Zuiderzeemuseum laat bezoekers kennis maken met het vers van vroeger. Foto Thijs Jansen


Het Buitenmuseum van het Enkhuizer Zuiderzeemuseum heeft dit seizoen als thema Vers van vroeger, overleven zonder supermarkt. Wat at men zon honderd jaar geleden? Waar kwamen de ingrediënten vandaan? En ook heel belangrijk in een tijd zonder koelkast hoe maakte je eten zo lang mogelijk houdbaar?

Het Zuiderzeemuseum geeft antwoord op al die vragen. Proef sprot bij de visrokerij, ontdek oude fruitsoorten in de boomgaard en geniet van een ouderwets ulevelletje. Want zo smaakt Vers van vroeger! En de jonge bezoekers? Die doen een leuke puzzeltocht met beloning. Het hele seizoen door vinden er thema-evenementen plaats, zoals Kom in de kas, het Zuiderzee ambachtenweekend en de Oogstweekenden.

FOODCURATORS IN HET AMSTERDAMSE HUIS

De ingrediënten van vroeger vormen ook de basis voor nieuwe smaken in het museumrestaurant. Foodcurators Digna Kosse en Lucas Mullié ontwikkelden nieuwe Zuiderzeegerechten die ze baseerden op oude recepten, zoals kruudmoes, kapkool en watergruwel. Die gerechten werden overal weer anders bereid, maar een paar ingrediënten kwamen altijd terug: kervel, spekvet, stroop, ansjovis en gerookte haring (kipper). Bezoekers kunnen in het Amsterdams Huis genieten van een typische Zuiderzeesmaak als 'topping' op hun broodje of van de heerlijke, moderne varianten op traditionele recepten, zoals de kipperkroket, watergruwel-smoothie en kapkool-flammkuchen.

VISSEN, VERBOUWEN, VETMESTEN, VERWERKEN

Even naar de supermarkt gaan is er niet bij eind negentiende eeuw. In een tijd dat het grootste deel van de Zuiderzeebevolking nog zelfvoorzienend leefde, is men vaak een flink deel van de dag bezig met het vergaren en verwerken van zelf verbouwd of -gevangen voedsel. Boeren, arbeiders en burgers verbouwen groente en fruit in hun eigen moestuin en mesten zelf een varken vet. In de zomer en herfst wordt er volop gevist, geoogst en geslacht, en mensen hebben er een dagtaak aan om al dat voedsel te verwerken. Ze ontwikkelen bewaartechnieken, zoals drogen, roken, zouten, inleggen en wecken om hun eten te conserveren tot ver in de winter.

ZUIDERZEECULTUUR

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komen jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920.

In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

Het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is open tot eind oktober.

Adres: Wierdijk 12 - 22, 1601 LA Enkhuizen

Meer informatie op www.zuiderzeemuseum.nl   Museum & Galerie