UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Beurzen
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Een wereldreis met een Moordenaar
Een van de oude stoomtrams, die opvallen door hun vierkante vorm. Foto Benno Ellerbroek
Een van de oude stoomtrams, die opvallen door hun vierkante vorm. Foto Benno Ellerbroek


Een eeuw geleden reden er 500 rond in heel Nederland. De klassieke Nederlandse stoomtram was een bijzondere verschijning. Een stoomlocomotief met een vierkante vorm, die ervoor moest zorgen dat paarden niet schrokken als het briesende gevaarte aan kwam rijden. Nu zijn er nog twee over die kunnen rijden. Zij nemen de bezoekers van de Museumstoomtram deze zomer mee op reis van Hoorn naar Medemblik.

Het levende museum bestaat 50 jaar en laat in dit kader de twee gerestaureerde locomotieven extra vaak rijden. In de afgelopen weken, maar ook in de komende weken staan locomotief 18 van de Gooische Stoomtram uit 1921 en locomotief 8 van de Haagsche Tram uit 1904 voor de stoomtrams naar Medemblik. Niet eerder waren ze in het museum zo vaak op de rails te zien.

BIJNAMEN

De bijzondere verschijningen droegen in het verleden allerlei bijnamen. Koektrommel of Stoof naar de vorm, of minder vleiende, zoals Moordenaar. Dit als gevolg van de vele ongelukken die langs de tramrails gebeurden. Overigens meestal veroorzaakt door onoplettende medeweggebruikers.

Reizen achter zon Moordenaartje was tot 1930 voorbehouden aan mensen die relatief veel geld konden betalen voor een tramrit. Een reis van Hoorn naar Medemblik met zon locomotief werd in die jaren door velen al snel als een wereldreis gezien. Qua beleving is een ritje met het rijdende museum dat in ieder geval nog steeds.

Meer informatie, reisplanner en E-tickets: www.stoomtram.nl   Dagtips