UITRUBRIEKEN
Voorpagina
Dagtips
Uit eten
Theaters
Evenementen
Wandelen
Uit-winkelen
Museum & Galerie
Vakanties
Festivals
Dierentuinen
Dance-party's
Concerten
Beurzen
Attractieparken
Bioscopen
LINKS
CONTACT
DISCLAIMER
Nieuwe themarondleiding Adel & Accessoires op Slot Zuylen

Kasteelmuseum Slot Zuylen in Oud Zuilen presenteert van 19 mei t/m 16 september de nieuwe themarondleiding Adel & Accessoires. Kleine voorwerpen, grote verhalen. Adel & Accessoires verkent verfijnde aanvullingen op de kleding tot op de vierkante centimeter. De kleine en vaak kwetsbare voorwerpen worden doorgaans bewaard op planken en in lades in het depot. Een selectie is deze zomer te zien in de kamers van Slot Zuylen, het voormalig woonhuis van een adellijke familie.

Die kleine voorwerpen vertellen boeiende verhalen over het dagelijks leven op het kasteel en de adellijke levensstijl van de voormalige bewoners. Gidsen delen bijzondere details, leuke weetjes en culturele achtergronden, of gaan in op het gebruik van die accessoires door voormalige bewoners en personeel.

VAN TOP TOT TEEN

Slot Zuylen gaat in de rondleiding van top tot teen en door de generaties, eeuwen en sekse heen. Van kanten mutsjes voor de adellijke baby's of tot een wandelstok. Van een hoge hoed (met de initialen van de baron!) tot een met zijde gevoerde parasol van rond 1900. Maar ook de militaire onderscheidingen op een volledig opgetuigd officiersuniform zijn kenmerkende accessoires voor de adel. Een loopbaan in dienst van het vaderland was vaak een voorbestemde invulling in het leven van de jonkers in Slot Zuylen.

KNOOP MET EEN VERHAAL

Een aantal achttiende-eeuwse vrouwenportretten geeft een inkijkje in het modebewustzijn van de schrijfster Belle van Zuylen en adellijke dames in haar directe omgeving. Een serie gitzwarte rouwjuwelen verwijzen naar de rouwrituelen die in het adellijke leven met de uitgestrekte families vaak een onderdeel waren van het dagelijkse leven. De familie had koetsiers in dienst die herkenbaar Zuylens waren door officiële kleding met een vest in de familiekleuren (rood-wit) en een jas met knopen waarop het familiewapen pronkt. Die knopen zijn kenmerkend voor de adel, een getuigenis van trots op de adellijke afkomst.

VERKLEEDPARTIJ

Speciaal voor deze rondleiding is het kloeke Portret van een jongen uit 1679 van de Haagse portretschilder Pieter Nason gerestaureerd. Het jongetje van een jaar of vijf is weergegeven als jonge jager in een gefantaseerd pseudo-historisch kostuum. Naast de kleding zelf, zijn het accessoires, zoals het Romeinse schoeisel, de grote veer en de speld in zijn hoofddeksel of de degen, die getuigen van de voorname afkomst van het geportretteerde jongetje. Adel en accessoires, ook bij een verkleedpartij als op dit portret!

PRAKTISCHE INFORMATIE

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Rondleidingen om 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 uur. Vooraf reserveren wordt aangeraden.

Entree: de reguliere prijzen zijn van kracht. De museumkaart is geldig.

Adres: Slot Zuylen, Tournooiveld 1, 3611AS Oud Zuilen

Bereikbaarheid en toegankelijkheid: Vanuit Utrecht en Maarssen is Slot Zuylen ook bereikbaar met bus 5. Uitstappen halte Oud Zuilen, waarna ca. 10 minuten lopen. Het kasteel is helaas niet toegankelijk voor mindervaliden in verband met vele trappen. Het Museumcafé en de tuinen zijn wel toegankelijk.

Meer informatie op www.slotzuylen.nl   Museum & Galerie